Mennyi időbe telik egy szakdolgozat megírása?

Ha először írsz szakdolgozatot, akkor több hónapba. :) A viccet félretéve, valóban lehetséges "rutinra" szert tenni ezen a területen. Nekem egy szakdolgozat "nettó" megírási ideje (napi néhány órás ráfordítással) kb. 2 hét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ilyen határidővel vállalom! Hiszen ha megegyezünk, utána egyeztetned kell a vázlatot a konzulenseddel, amit én megvárok. Előtte vagy utána mindenképpen elmegyek könyvtárba, olvasgatok, gondolkodom. Nagyjából egy hétig csak "érlelem" magamban a témát, bővítgetem a vázlatpontokat, eldöntöm, hogy a szakirodalomból mit fogok felhasználni. A legjobb gondolataim vezetés, takarítás, vagy mosogatás közben szoktak születni. :) Az érlelődés időszaka után kezdek neki a tényleges munkának, de még ilyenkor is vannak "üresjáratok", amikor egyszerűen muszáj mással foglalkoznom. 4 hetes határidő alatt tehát nem szívesen vállalok szakdolgozatot.

Ha azonban nagyon nagy bajban vagy, és szorít a határidő, küldj egy e-mailt. Ha tudok, megpróbálok segíteni.

Miért jó, ha a lehető legkorábban rendelem meg a szakdolgozatírást?

Sokan úgy gondolják, hogy ráérnek majd az utolsó 1-2 hónapban megírni a dolgozatukat, aztán rájönnek, hogy mégsincs idejük, vagy ötletük, és csak ekkor fordulnak "profihoz". A legtöbb megkeresésem március-április tájékán van. A kapacitásom pedig véges, ilyenkor már vagy el sem tudom vállalni, vagy pedig úgy írok dolgozatot, hogy közben már a következő szakdolgozat határideje is "szorít". Ez nem jelenti azt, hogy nem írom meg ugyanolyan alapossággal a szakdolgozatot, de minél korábban rendelsz, annál jobban oda tudom tenni magam, és ilyenkor még a ceruzám sem fog olyan vastagon az ármeghatározásnál. ;)

Le lehet bukni más által írt szakdolgozattal?

Igen! Abban az esetben, ha nem elég körültekintően választod ki a dolgozatírót, és teljes egészében vagy részben plagizált anyagot adsz le sajátodként. Továbbá akkor, ha nem készülsz fel a védésre, nem olvasod el a kapott szakdolgozatot, nem tisztázod az esetleges kérdéseket és a hivatkozott szakirodalmat (vagy egy részét) még a könyvtár polcán sem láttad.
Ha azonban megbízható szakdolgozatírót választasz, és a védésre is felkészülsz, akkor a lebukás esélye gyakorlatilag nulla.

Mi történik, ha kiderül, hogy nem én írtam?

Szerencsére az én megbízóim esetében ilyesmi még nem fordult elő, de hallottam már ilyen esetről. A szakdolgozatot ilyenkor visszadobják, és újra meg kell írni. Más következményről nincs tudomásom.

1 2 3